За да изберете най-добрия екран за компютър, трябва да вземете под внимание няколко фактора.

От какъв размер на монитора имам нужда

Подходящият размер варира в зависимост от наличното пространство и за какво ще го използвате. Най-общо, за да извлечете максимална полза, трябва да се стремите към поне 22 инча. Ако нямате специално работно пространство, можете да се насочите към 15-инчов дисплей.

Внимателно измерете мястото си за работа, за да установите какъв размер ще е подходящ, като вземете предвид височината, както и ширината (ако работното Ви пространство е например в ниша). Когато сте харесали няколко монитора, проверете спецификациите онлайн или изтеглете ръководството, тъй като то ще съдържа информация за размерите и другите функции.

Тип на екрана

След като разберете какъв размер искате, ще трябва да решите какъв да е типът му. Има няколко различни технологии, с технически звучащи имена, като IPS, TN и VA.

Потърсете нови модели, които използват IPS или VA панели, особено ако ще използвате монитора на компютъра си за продължителни периоди, например за работа. Тези две технологии Ви дават по-добра яснота и цветове, от TN вариантите. Евтините TN варианти обикновено са с лоши цветове и тесни ъгли на видимост, което ги прави неудобни за използване.

Екранната технология би трябвало да бъде ясно посочена на уебсайта на съответния търговец и/или производител.

Монитори за компютри

От каква резолюция на екрана имам нужда

Разделителната способност означава броя точки, известни като пиксели, които създават изображението на Вашия екран. Колкото повече точки, толкова по-ярко и ясно изображение. Като минимум се спрете на екран с Full HD резолюция (1,920p x 1,080p), иначе известен като 1080p. Всичко, което е по-малко от това (обикновено 1600 x 900 или „HD“ 1366 x 768), не само рискува размит или пикселиран екран, но може да е признак за лошо качество на дисплея.

С увеличаването на размера на дисплея, разделителната способност става още по-важна. Ако искате по-голям екран (27 инча или повече), трябва сериозно да обмислите надграждане на разделителната способност от минимума Full HD.

Какво трябва да е свързването

Ако закупите монитор, който няма правилните портове за свързване към Вашия компютър или лаптоп, ще се сблъскате с разочарованието, че трябва да го върнете или да закупите адаптер.

За щастие сега има няколко стандартни порта, които ще намерите на повечето модели - най-често срещаните видове на по-евтини монитори са HDMI, DVI и VGA.

Уверете се, че Вашият компютър или лаптоп има поне един съвместим порт, за да можете лесно да свържете монитора. Ако се свързвате чрез HDMI, имайте предвид, че повечето HDMI модели няма да се доставят с HDMI кабел, така че ще трябва да си закупите отделно.